This Christmas you will be Resilient to cold.

Mikä?

Käsissäsi on Kotimaista tuotantoa oleva RuuviTag. Se on säänkestävä, avoimen lähdekoodin aparaatti, jonka sisältä löytyy lämpötila-, ilmankosteus-, ilmanpaine- ja kiihtyvyysanturit. Laite lähettää tarkkaa mittausdataa jatkuvasti bluetoothilla ja voit vastaanottaa dataa vaikka kännykkään.

Miten?

Hivuta kansi auki, ja nappaa pariston välistä muoviliuska pois, ja Tag on käyttökunnossa. Lataa sovelluskaupasta “Ruuvi Station” sovellus -> AddTag ja mittausasema on valmis! Jos haluat logittaa tietoja myös taustalla, laita valikoista “Background scanning” käyttöön.

Varoitus: Lähtee helposti lapasesta

Tag+puhelin on tietysti aika hieno juttu jo sinällään, mutta tästähän päästään helposti eteenpäin. Ei ole tietenkään kätevää, että puhelin pitää olla lähistöllä, jotta tietoa saadaan tallennettua jonnekin. Data olisi hyvä saada talteen ja näytettyä helppolukuisesti ulos, alla yksi vaihtoehto:

  1. Datapisteiden keräys: Raspberry Pi 3/4
  2. Tiedon Tallennus: InfluxDB
  3. Datan Visualisointi: Grafana

RaspberryPi

RaspberryPi:ssä on sisäänrakennettuna Bluetooth, joten se sopii hyvin vastaanottamaan dataa ruuviTageistä. Käyttöjärjestelmäksi käy perus raspbian asennus, lisäksi tarvitaan ohjelma joka osaa lukea tagien lähettämää dataa, esim. RuuviTagPy

influxDB

InfluxDB tietokanta on suunniteltu juuri tämäntyyppisen aikasarjadatan tallentamiseen. influx on kevyt, joten sitä voi ajaa vaikka Raspissa ja se on helppo automatisoida säästämään vain esim. 24h datapisteitä, ja tämän jälkeen keskiarvodataa tietyiltä aikaväleiltä.

Ilmaisversio ei sisällä korkeaa käytettävyyttä ja muita hienoja ominaisuuksia, mutta sopii Ruuvin kylkeen mainiosti.

Grafana

Datan visualisointi influxDB:stä onnistuu esim. Grafanalla. Tämänkin voi halutessaan asentaa Raspberryyn, ja ainakin pi4 jaksaa sitä hyvin pyörittää. Alla esimerkki Grafana näkymästä, ja livenä sitä voi tutkia täältä